Андрей Новаков: България е сред държавите с най-добър старт на новия програмен период
Андрей Новаков: България е сред държавите с най-добър старт на новия програмен период / Андрей Новаков, личен архив

„С договорените нови над 2,5 млрд лева от европейски фондове, България е сред държавите, които най-добре започват новия програмен период 2014-2020 г. Демонстрираният темп е значително по-висок в сравнение с 2007-а, когато започваше миналият, а договорени средства почти липсваха.

България е една от първите държави, въвела електронна система за кандидатстване по европейски програми, а 97% усвояемост на европейските средства през изминалия програмен период е отличен резултат".

Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на публично изслушване в Европейския парламент за подобряване на кохезионната политика и работата на европейските фондове в ЕС, на което той бе модератор. Изслушването беше организирано от Европейската народна партия, евродепутатите Ивана Малетич и Ламберт ван Нистелрой.

Евродепутатът Андрей Новаков ще подкрепи европейски форум в Трявна

Евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ заяви, че Европейският парламент трябва да бъде активен участник в определянето на бъдещите рамки на кохезионната политика след 2020 г.

„Необходими са опростяване и по-малко бюрокрация, както и стандартен подход в обществените поръчки и контрола в ЕС", каза Андрей Новаков.

По думите му обединяването на някои инстурументи за финансиране в определени области също би допринесло за повече яснота и улесняване на процесите по кандидатстване, управление и контрол на европейските средства.

Българските компании да използват възможностите за европейско финансиране

„Очаква се в следващия програмен период заемите и гаранциите да имат все по-голяма роля. Ключово влияние в това ще окаже резултатът от работата на Европейският фонд за стратегически инвестиции. Ще работим за повече собствени приходи на европейския бюджет и все по-голяма и силна роля на европейските градове и региони", каза още Новаков.

На събитието присъстваха евродепутати от Комисията по регионално развитие в Европейския парламент, представители на ГД „Регионално развитие" към Европейската комисия, представители на Комитета на регионите и министри.