Акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!
Акция на полицията Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя! / netinfo

Акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" ще се проведе от днес до 15-ти юни. През периода полицейските служители ще извършват засилен контрол на местата с повишена опасност от инциденти с деца и юноши. Вниманието на контролните органи ще бъде насочено върху спазването на ограниченията на скоростта в населените места, в участъците с интензивно движение на автомобили, пешеходци и велосипедисти. Ще се следи и за използването на обезопасителни колани и столчета за деца при превозването им в автомобилите.

Децата на възраст от 10 до 14 години са най-застрашени да пострадат като пешеходци. Като пътници най-често загиват или биват ранявани младежите на възраст от 15 до 17 години. През 2007 г. на територията на област Габрово са настъпили общо 10 тежки катастрофи, при които са ранени 11 деца и юноши, от които 4 пешеходци, 5 пътници в автомобили, 1 мотопедист и 1 велосипедист.

През 2008 г. в 13 от тежките инциденти пострадалите са деца и юноши, като 4 от тях са пешеходци, 4 са велосипедисти и 5 пътници, от които 1 загинал пътник - момиче на 14 години. От началото на 2009 г. в Габровска област са регистрирани три произшествия с деца и юноши.