7 620 са нарушенията за безопасен труд
7 620 са нарушенията за безопасен труд / Областен управител Габрово

7 620 нарушения на безопасността на труда са констатирани при проверки в предприятия от габровска област през миналата година.

В 3 926 от случаите не се спазват здравословните и безопасни условия на труд.

Трудовите правоотношения са друг проблем, който съществува в проверените обекти. Неспазването им е констатирано в 2 370 от случаите.

1 423 са проверените предприятия от Дирекция „Инспекция по труда” в Габрово през 2014 г. Броят на проверките е 1 641, става ясно от изнесената справка.

Тази информация бе изнесена по време на заседание на Областният съвет по условия на труд.

Най-голям процент от проверените предприятия през анализирания период са с до 9 работещи – 963 предприятия или 67% от проверените предприятия. С до 49 работещи са 357 от предприятията.

В сектор „Производство на облекло” най-често повтарящите се нарушения се отнасят до пропуски в дейността на органите по безопасност и здраве. Не се провеждат обучения и липсват вътрешно фирмени актове.

Констатирано е, че в предприятия, където се използват газови уреди няма инструкции за работа с тях.

Голям процент от нарушенията по безопасност на труда, независимо от вида икономическа дейност на проверяваните предприятия, са свързани с ел. безопасността.

В годишния план за 2015 г. Дирекция „Инспекция по труда” – Габрово е заложила проверки по мярка на областно равнище - спазване на нормите за безопасност на работното оборудване и технологичните процеси в предприятия от всички икономически дейности.

„Смятаме чрез тази мярка да се осигури по-строго спазване на изискванията за безопасност на работното оборудване и технологичните процеси, което от своя страна да повлияе за понижаване на травматизма на работното място”, обясни по време на заседание на Областният съвет по условия на труд Катя Колева, изпълняваща длъжността директор на Дирекция „Инспекция по труда”

Приоритети при извършване на контролната дейност ще бъдат работодателите да осигурят реална фирмена политика по безопасност и здраве при работа, като интегрирана част от общата бизнес политика на фирмите, да осъзнаят важния статут на длъжностните лица по безопасност и здраве при работа.

Органите по безопасност и здраве при работа в предприятията трябва да са лица с реална ангажираност по тези проблеми и да изпълняват своите задължения.