4 години лишаване от свобода и 5000 лева глоба за лихвар от Габрово
4 години лишаване от свобода и 5000 лева глоба за лихвар от Габрово / Дарик Габрово

Габровски окръжен съд осъди на четири години лишаване от свобода Д.М. от Габрово за извършено от него престъпление против паричната и кредитната система. По делото бе проведено съкратено съдебно следствие по реда на Глава 27 от НПК (чл.371, т.2 от НПК), като при постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанията на подсъдимия и доказателствата от досъдебното производство.

Мъжът бе признат за виновен в това, че през периода юли 2006 г.- юни 2010 г. в Габрово, без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки - отпускане на кредити срещу лихва на различни граждани, като с тази дейност са причинени значителни имуществени вреди на 15 човека от Габрово общо в размер на 37 070 лв. и са получени от страна на подсъдимия от лихвите по заемите значителни неправомерни доходи в размер на същата сума.

Д.М. бе осъден на четири години лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим и глоба в размер на 5000 лева в полза на държавата.

Съдът зачете като изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода" времето, през което подсъдимият е бил задържан под стража, считано от 16 юни 2010 г. до влизане на присъдата в сила. Подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 37 070 лв. придобита чрез престъплението. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.