17 септември – неучебен, но присъствен ден за габровските училища
17 септември – неучебен, но присъствен ден за габровските училища / DarikNews.bg, архив

17 септември, събота, ще бъде неучебен, но присъствен ден - спортен празник за габровските училища. Те ще вземат участие в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември), като всяко училище ще прецени как да организира деня си - дали като се включи във вече организираните градски инициативи, или като организира свои.

Европейската седмица на мобилността насърчава популяризирането на темата за устойчивата градска мобилност и се стреми да активира екологосъобразните модели на придвижване. Община Габрово ще се включи в седмицата на мобилността чрез провеждане на Ден на градската мобилност - с инициативата „Бягане по габровски" от площад „Възраждане" до парк „Маркотея", а в парка ще бъдат организирани спортни игри, забавления и демонстрации.

Учениците, и всички желаещи да се включат, ще могат да играят йога, зумба, народни танци, волейбол, баскетбол и народна топка. Ще има лов, но не на покемони, а на боклукомони - състезание за умно разпределяне на отпадъците, ще има томбола с награди и изненади.