Започва шахматното състезание за Национална купа Златна Добруджа
Започва шахматното състезание за Национална купа Златна Добруджа / Дарик Добрич

Национална купа на България "Златна Добруджа" започва в Добрич. Състезанията по шахмат ще се проведат на 20, 21 и 22 май и са организирани от ЦСО - ШК Енергия 21 - за момчета и момичета до 8 и до 10 години и Шах класик Добрич 1 - опен без ограничение на възраст и пол. Домакин е Висшето училище по мениджмънт.

Град Добрич за втора поредна година е избран от БФШ за домакин на състезание от такъв висок ранг. Събитията са посветени на дейността на почетните граждани, недостижимите шахматисти м.с.Живко Кайкамджозов и г.м.Петко Петков. Ще участват повече от сто деца от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Добрич, Велико Търново, Силистра, Балчик, Тервел, Генерал Тошево, Шабла, Вълчи дол, както и от Румъния, Гърция и Испания. Сред тях са носителите през 2015 г. на бронзов медал от световното първенство до 8 години по класически шахмат в Гърция Диляна Иванова от Русе, най-малкият вицешампион по ускорен шахмат от Сърбия на Европа - Симеон Тодев от Пловдив, както и най-големите шахматни надежди на нашия град до 12 години - държавният шампион по класически шахмат за 2016 г. Момчил Петков и държавният вицешампион по ускорен шахмат Димитър Димитров.

Стартът ще бъде даден на 20 май от 13.00 часа с шахматните битки на малчуганите. Подробности за петте турнира на двете шахматни прояви се публикуват в сайта на БФШ, ФИДЕ, в най-големия европейски шахматен портал www.chess-results.