Започна първото издание на Мюзик кампус - Балчик
Започна първото издание на Мюзик кампус - Балчик / Дарик Добрич

Първото издание на проекта Мюзик кампус - Балчик /Music Campus Balchik/ се откри в културен център "Двореца". Музикалният форум ще продължи до 10 септември. Той се организира от швейцарското сдружение "Култура край границата" с председател българката Жасмина Щалдер.

В първото издание на проекта се включват 35 млади музиканти, като 30 от тях са българи. Трима от изпълнителите са от Турция, Япония и Южна Корея. Те са били привлечени от възможността да се обучават при изтъкнати музиканти и са платили такса за участие. В кампуса се включват и двама румънски изпълнители, изпратени по линия на подобен румънски музикален проект. За всички млади таланти от България са осигурени стипендии от швейцарското сдружение. Привлечени са ученици от Музикалното училище и студенти от Музикалната академия в София. Те са избрани за участие след предварителен подбор по време на националния конкурс за млади инструменталисти „Светослав Обретенов”, който се провежда в Провадия.

В дните на проявата за младите музиканти ще се организират майсторски класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, цугтромбон и камерни духови инструменти.

За преподаватели са поканени признати професионални музиканти от България, Швейцария и Испания. Това са Александру Гавриловичи, Швейцария - цигулка, Бруно Видал, Испания  - цигулка, братята Хайме Хуертас – виола и Алваро Хуертас -чело,  Испания, Феликс Ренгли, Швейцария - флейта, Лидия Ошавкова, България - флейта, Станислав Почекански, България - цугтромбон и камерни ансамбли.

Проектът Music Campus Balchik има за цел да изгради платформа за срещи и обучение на млади музиканти, коментира пред журналисти Жасмина Щалдер. Тя се надява срещата на младите изпълнители с нови преподаватели да даде импулс на кариерата им. Идеята е да се помогне за развитието на талантливите музиканти на място в България, като по този начин се намали емиграцията на млади хора от България.

Преподавателят Александру Гавриловичи отбеляза, че проявата се организира на много подходящо място, заредено с голяма творческа енергия. Искаме тук нещата да се случват спонтанно и нашите участници да открият нови пространства за творчество в самите себе си, каза Гаврилович.

В дните на проявата всяка вечер ще се организират концерти. До петък пред публика ще се представят професионалните музиканти, а в събота и неделя са концертите на участниците в кампуса. Организаторите имат амбицията форумът да стане ежегоден.

Сдружение "Култура край границата" работи за обмена на културни дейци от България и Швейцария. Основните акценти в дейността досега са били в областта на визуалното изкуство. Правени са пленери, изложби на швейцарски творци в България и обратно на българи в Швейцария. Организирани са и прояви в областта на класическата музика. Проектът Мюзик кампус е най-големият до момента.