Трифон Зарезан или Свети Валентин
Трифон Зарезан или Свети Валентин / edna.bg

В българския народен календар по традиция отбелязваме 14 февруари като ден на Свети Трифон / по григорианския календар/. На този ден празнуват лозари, соколари, градинари и кръчмари.  Мъжете зарязват ритуално лозите и избират  "цар на лозята", когото закичват с венец от лозови пръчки. За здраве и берекет празнуващите се черпят с вино и благославят лозето за щедра реколта догодина. Обичаят повелява на празничната трапеза освен бъклица с вино, да има още прясно омесен хляб и печена кокошка.

На 14 февруари отбелязваме и един нетрадиционен за българския календар празник – Денят на влюбените или Свети Валентин. За него се знае, че датира още от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II. Доста по-късно, през 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14 февруари за празника на Св. Валентин. В днешно време влюбени от цял свят си подаряват на този ден картички, сърца, шоколадови бонбони и цветя, за да засвидетелстват любовта си към дамата или мъжа на сърцето си.

Кой от двата празника е по-близък до вашата природа, кой от двамата светци ще уважите? Ще отдадете ли дължимото на любовта и виното в този ден, за да отпразнувате подобаващо тържеството на живота и да отбележите двата празника в тяхното единство или напротив – ще зачеркнете и двата повода, защото сте въздържател, а любовните глупости не ви занимават и ги смятате за безцелни брътвежи на хора без работа.

Очакваме вашите отговори, мнения и коментари по темата в страницата на Добрич в Дарик Нюз, във фейсбук страницата ни, както и  на тел. 058/ 60-24-24 от 11.00 до 11.30 часа на 14 февруари в ефира на Дарик Добрич.