Дъбът в Тервел с второ място в конкурс
Дъбът в Тервел с второ място в конкурс / netinfo
Над 400-годишният космат дъб в центъра на Тервел, номиниран от ученици и учители от СУ "Йордан Йовков", спечели  второ място в конкурса "Дърво с корен" на фондация "ЕкоОбщност" за любими дървета за 2017 година. Гласувалите за номинацията на дървото са 307 души.
 
Трите величествени вековни секвои в местността Ючбунар край с. Богослов, община Кюстендил, са определени от гласувалите за Дърво с корен `2017. Те събраха 898 гласа в своя подкрепа. Те ще представят България в конкурса "Европейско дърво на годината `2018", който ще събере любимите дървета от 13 страни. Гласуването за избор на победител в конкурса ще се проведе през м. февруари 2018 г.
 
На трето място остана 800-годишен дъб край с. Еловица, община Трън, номиниран от Людмила Гюрова.
 
Освен номинации в главната конкурсна категория „Дърво с корен“, екофондацията имаше номинация и  в категории „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител.

Доц.д-р Веселка Тончева от  Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ас. д-р Евгени Цавков от Лесотехническия университет и инж. Тома Белев от Асоциацията на парковете в България - членове на журито на конкурса, връчиха наградите на присъстващите отличени участници.
 
На награждаването присъстваха и учителите Виолета Димова и Диян Димов. Те се върнаха с много награди за учениците, осигурени от Музейко, и с много вдъхновяващи идеи за бъдещи проекти на тема екология и проучване на старите дървета в района на Тервел и с удовлетворението, че труда и усърдието им са спечелили подкрепата на толкова много наши съграждани, за което благодарят от сърце.