Старият дъб в Тервел
Старият дъб в Тервел / netinfo
Започна гласуването в конкурса „Дърво с корен – 2017“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Сред десетте  финалисти е и Старият дъб в Тервел – дърво на 400 години от вида „космат дъб“.

Гласуването ще продължи до 31 октомври. Победителят в конкурса ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината“. За тервелското дърво можете да гласувате тук.

Старият дъб от Силистра е шести в конкурса "Европейско дърво на годината 2016"

На територията на община Тервел растат 5 вековни дървета, които са обявени за защитени. Старият дъб е вековното дърво, чийто величествен силует е един от символите на общината и на града. Расте в центъра на Тервел, насред площада. Преди столетия мястото на днешния градски площад е представлявало дъбова гора. Разказва се, че това дърво е единственото запазено от гората при заселването и строежа на сградите и пешеходните зони.

Старият дъб е единственият свидетел на героичната битка от новата история на Тервел, състояла се на 2 септември 1916 г. под командването на генерал Иван Колев. Славната Първа конна дивизия освобождава първо града и добруджанските села около него от румънската окупация.

Според специалисти в корените на 106-годишен дъб в Силистра лежи цяла история

27 истории със снимки на интересни дървета, изпратени от участници в конкурса „Дърво с корен“ от цялата страна, разгледа журито на 31 август т.г.. То определи кои от тях ще стигнат до следващия етап – избор на любимо дърво в категория „Дърво с корен 2017“ и избор на най-интересно вековно дърво – в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“.