Васко Василев ще свири в Добрич
Васко Василев ще свири в Добрич / Надя Коцева, Sofia Photo Agency

Виртуозният цигулар Васко Василев ще свири за добричлии тази вечер от 19.00 часа в зала „Добрич”. Концертът е част от националното турне на музиканта, което обхваща и градовете Бургас, Варна, Русе, Самоков, Пловдив и София.

Васко Петров Василев е български музикант, цигулар. Роден е на 14 октомври 1970 г. в град София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър в зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев, първата си дългосвиреща плоча.
На десет години получава правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца). В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия.

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера - Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световно известни изпълнители като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor.

Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.