В Силистренско ще засилят пътния контрол през лятото
В Силистренско ще засилят пътния контрол през лятото / Sofia Photo Agency - архив

175 пътнотранспортни произшествия, от които 54 тежки, с 6 загинали и 69 ранени, са станали в Силистренска област от началото на годината до момента, информират от Пътната полиция в Силистра. За същия период на предходната година автопроизшествията са били 181, от тях 52 тежки, с 8 загинали и 69 ранени.

През летния сезон рязко се увеличава интензивността на движението, припомнят пътните полицаи и призовават за повишено внимание и бдителност на пътя от страна на водачите. В ОДМВР-Силистра са предприети необходимите действия с цел осигуряване на оптимално разпределение на пътните екипи, постове и места за контрол, както и рационално използване на техническите средства. В дните с очакван увеличен трафик ще се засили контролът особено в местата с концентрация на ПТП, за да се повиши безопасността на движението. Ще се провеждат и специализирани полицейски операции. Същевременно ще се активизира контролната дейност, насочена към установяване на нарушения, влияещи върху безопасността на движението и в частност към тези, извършвани от водачи на мотопеди и мотоциклети. В населените места контролът ще се насочва към районите на потенциално опасни пешеходни пътеки, към участъци с интензивно движение, както и към места, където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пешеходци.

Особено внимание ще се обръща на извънгабаритната земеделска техника и прикачените към нея инвентар и ремаркета, обозначаването им със светлинна сигнализация, наличието на съпровождащи автомобили при необходимост, както и движението на тази техника през тъмната част на денонощието. Ще се проверяват също и товарните автомобили, превозващи селскостопанска техника. Ще се осъществява активен контрол по отношение техническата изправност, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, заплатена винетна такса и противопожарно оборудване на ППС, напомнят от пътна полиция в Силистра.