/ община Шабла
Първа копка на паметника на загиналите в бунта срещу десятъка през 1900 година бе направена в Шабла.

На събитието присъстваха кметът на община Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, членове на Сдружението с нестопанска цел „Шабла 1900“, жители и гости на Шабла.

Ритуалът "първа копка" бе направен от кмета на Общината, председателя на Общинския съвет и председателя на СНЦ „Шабла 1900“ Живко Славов.

Откриха паметна плоча за загиналите в селските бунтове през 1900 година

Музикален поздрав към присъстващите на това паметно събитие, отправи хор „Патриот“.

Идеята за създаването на паметник на загиналите в бунта през 1900 година започва преди 11 години, по идея на инициативен комитет, в който влизат роднини и близки на загинали, участници в бунта.

паметник Шабла
netinfo

Следващата стъпка е преобразуването на инициативния комитет в СНЦ „Шабла 1900 година“. Сдружението предлага на художници от Добрич да изработи проект на паметник по техен идеен замисъл.

Скулпторът Христо Илиев изработва първия вариант на паметник на загиналите в бунта през 1900 година, но той не намира одобрението на шабленската общественост. Илиев изработва втори вариант, който пък не среща одобрение от Експертния съвет към Министерството на културата. След направените препоръки и забележки, скулпторът преработва втория вариант, който вече е окончателният трети – одобрен от Сдружението и Експертния съвет.

Очаква се окончателното му завършване и откриване да стане на 1 юни 2020 година, когато ще отбележим 120 години от паметното събитие.

паметник Шабла
netinfo

Преди 8 години в морския град бе открита паметна плоча с имена на загинали бунтовници.

Селските бунтове в България от 1900 година са масови брожения, предизвикани от връщането на натуралния десятък от правителството на Тодор Иванчов. Бунтовете имат стихиен характер и са потушени с кръв от армията и полицията, ръководени от министъра на вътрешните работи Васил Радославов.

В района на Дуранкулак на 1 юни войниците нападат тълпата. Загиват 90 селяни и няколко войници. Ранени са повече от 300 души. Данъкът е отменен през 1901 година.