Откриха паметна плоча за загиналите в селските бунтове - 1900 г.
Откриха паметна плоча за загиналите в селските бунтове - 1900 г. / Валентина Добринчева

Паметна плоча с имената на загиналите в селските бунтове през 1900 година бе открита в Шабла, съобщават от общината. Тя отчасти повтаря досега съществуващата на сградата на читалище "Зора" и е допълнена с още имена на загинали бунтовници, за които са събрани сведения по-късно. Идеята за композицията е на доц. Стефан Лютаков от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Отец Павел Максимов от храма "Св. Харалампий" отслужи трисагий за загиналите.

Тържествата, посветени на 110 годишнината от бунта, продължиха в село Дуранкулак на Грекова могила, където отец Атанас и отец Павел отслужиха панихида за падналите в кръвопролитията от 1900 година. На Паметника на майката бяха поднесени венци и цветя. Пред подвига на загиналите се преклони и управителят на област Добрич, Желязко Желязков.

В Шабла се проведе и среща-разговор, посветена на 110 годишнината от селските вълнения против натуралния десятък. В нея участваха задочно проф. Иван Иванов от Русенския университет и гл.ас.д-р Ивелин Аргиров от ВТУ "Св.св.Кирил и Методий". Те поднесоха научни доклади, отнасящи се за русенските села Тръстеник и Красен, за Шабла и Дуранкулак.

Илиян Христакиев - ст. експерт "Културно-историческо наследство" в общината, разкри съдържанието на църковен документ, информацията в който допълва данните за загиналите през 1900 година от тогавашното село Шабла. Става дума за "Книгата за умирания" в храм "Св. Харалампий", където срещу имената на покойници от този период са посочени и причините за смъртта им, а именно "от нож". Чрез информацията, съдържаща се в документа, стават известни имената на загиналите шабленци. Другите храмове в общината не са запазили тези книги. На срещата присъстваха и потомци на загиналите, информират още от община Шабла.