В крепостта Залдапа край Крушари откриха мощи от християнски мъченици
В крепостта Залдапа край Крушари откриха мощи от християнски мъченици / Дарик Добрич

За поредно археологическо откритие в Залдапа - най-голямата римо-византийска крепост във вътрешността на Североизточна България, съобщи ръководителят на разкопките проф. д-р и.н. Георги Атанасов.

Разкриха епископска базилика и ценни артефакти в крепостта Залдапа

Разкрита е огромна раннохристиянска крипта, свързана с построяването на ранна базилика от края на 4 век. Това е една от най-забележителните крипти, които познава раннохристиянската археология, изобщо в римо-византийския свят, отбеляза професорът. Тя е дълга 5.40 м и широка 3.80 м.  Градежът е великолепен, с идеално фугирани стени, покрита е с двоен свод.

Открити са и мощи от раннохристиянски мъченици. В ъглите на едното от двете помещения на криптата са открити 4 костици от човешки скелет и част от челюст с 4 запазени зъба. Това според археолозите е много важно, защото дава възможност от зъбите да се извлече ДНК и останките да бъдат датирани. В другото помещение е намерен още един фрагмент, открит е и интересен сребърен медалион с Христовия знак, както и 2 монети.

Проф. Атанасов припомни, че разкопките на Залдапа продължават вече трета година. От четирите църкви на Залдапа са проучени три, остава тази при северната порта на крепостта.

Разкриха криптата на Залдапа, ще търсят мощи на светци-мъченици

Екипът от археолози се надява догодина криптата да бъде допроучена и да започне консервация. Вече се подготвя такъв проект, като се разчита той да бъде подкрепен от зам.-министъра на културата Бони Петрунова.

Освен това в най-скоро време на обекта, който е паметник на културата от национално значение, трябва да се издаде акт за държавна собственост, а Министерството на културата да го предаде на община Крушари за стопанисване. Това ще даде възможност на общината да кандидатства за средства за развитието на обекта по различни програми.