/ iStock/Getty Images
С настъпването на пролетта в Добрич започват обичайните обработки на обществени площи срещу разпространението на кърлежи, съобщават от Общината.

Първите пръскания ще бъдат направени на 8 април, ако метеорологичните условия са подходящи. Ще се обработва пространството около детски площадки и градският парк "Свети Георги".

Ще се работи в ранна утрин - между 6:00 - 8:00 часа. За да бъдат площите успешно обработени, не трябва да вали дъжд и да духа вятър, а растителността не бива да е силно овлажнена, посочват от Общината.

На обработените площи ще бъдат поставени указателни табели с информация за часа на пръсканията, използвания препарат, карантинния срок и телефон за връзка с фирмата изпълнител.

Въпреки взетите превантивни мерки от общината срещу разпространението на кърлежи, гражданите също трябва да бъдат бдителни при разходка в тревисти и гористи местности, допълват от кметската управа.

От Общината напомнят, че при евентуално ухапване от кърлежи, които разпространяват инфекциозни болести, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.
БТА