/ Община Добрич
Жителите на Община Добрич вече могат да събират разделно празните си пластмасови бутилки в 10 нови специализирани контейнери. Те са поставени на оживени места в рамките на пешеходни зони и паркове в града, съобщават от Общината в града.
 
Ако бъдат събрани разделно, пластмасовите бутилки за напитки са материал, които ефективно може да бъдат рециклиран и от него да бъдат произвеждани нови бутилки за напитки.

Това е стремежът, заложен в директивата на Европейския парламент за опаковките и отпадъците от опаковки от 2018 година. Тя гласи, че най-късно до 2029 година България трябва да събира 90% от пластмасовите PET опаковки за напитки и да влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. До момента от рециклираният PET материал се произвеждат основно дрехи, чанти и други продукти за многократна употреба. Но предстои това да случва в много голям мащаб и с производството на нови бутилки за напитки. По този начин се затваря кръга на потребление и бутилката отново ще се превръща в бутилка.
 
Бутилките, събрани от новите специализирани контейнери също помагат за осъществяването на тази кауза.
 
Новите съдове са предназначени само за отпадъци от пластмасови опаковки от напитки до 3 литра и целта им е да подпомогнат изпълнението новите цели за разделно събиране, наложени по директива на ЕС и наредба на МОСВ.
 
Призоваваме всички граждани на Добрич да използват новите съдове, както и съществуващите жълти контейнери за метал и пластмаса, за да може по-голяма част от отпадъците от опаковки да се превърнат в нови продукти и да НЕ остават в природата или депата стотици години.
 
Локациите на новите контейнери са, както следва:

1. Паметник "Хан Аспарух" - влизане от Варна вдясно           
2. Паметник Хан Аспарух - голямо пространство;                   
3. ЦЗЖП (ЗООПАРК) - голям паркинг                                       
4. Паметник Добротица - ул. Генерал Георги Попов               
5.  Вход-изход Скейт парк - градски парк Св. Георги               
6. Паметник Съветският войн - излизане за Варна вдясно     
7. Хотел Грийн Палас - парк до главен път вдясно                 
8. Хотел Грийн Палас - парк до хотела вдясно                       
9. Хотел Грийн Палас - до колчетата и градината с цветята   
10. Хотел Грийн Палас до главен път - пешеходна алея