Отново протест в Добрич заради Закона за вероизповеданията
Отново протест в Добрич заради Закона за вероизповеданията / Дарик Добрич
За втори път граждани на Добрич протестираха срещу промените в Закона за вероизповеданията. Днес те организираха мирен поход от паметника на „Св. св. Кирил и Методий“ до сградата на областната администрация.

Представители на евангелско-протестантските църкви в Добрич излязоха на протест срещу новия Закон за вероизповеданията

Представителите на 6 евангелско – протестантски църкви се опасяват че с новите текстове в закона правата им ще бъдат нарушени.

Вярващите са недоволни, че с промените се предлага прагът за регистрация на едно вероизповедание да се вдигне от 300 на 3000 членове.

Протестиращите освен това смятат, че новият закон ще бъде противоконституционен, защото държавата ще може да се намесва в делата на църквата.

протест вероизповедания Добрич
Дарик Добрич

Според пастор Николай Марков проектозаконът е хубав за Пакистан или Иран, но не и за една демократична държава, членка на ЕС и НАТО. „Промените се правят заради националната сигурност, но е истината е, че никой терорист няма да тръгне да се регистрира в Дирекцията по вероизповеданията, или да се отчита пред Сметната палата кой го финансира“, смята Марков.

Излезлите на протест не са съгласни и с постановката, че за да проповядваш, трябва да си завършил богословие в България. „Аз съм завършил библейски колеж в САЩ. С дипломата си мога да проповядвам в целия свят, но не и в България“, посочи Николай Марков.

протест вероизповедания Добрич
Дарик Добрич

Недоволните считат, че ако промените се приемат, по-малките вероизповедания ще бъдат дискриминирани и потърпевши ще бъдат поне 150 000 техни последователи. Само в Добрич те са около 900.

В страната има и 1000 ромски евангелски църкви. Ако промените се приемат, те ще трябва да затворят, защото техните пастори не са завършили богословие.

Според Марков миналата сряда са постигнати някои устни договорки по новия закон, но протестиращите не искат козметични поправки, а целият проект да бъде оттеглен.

Второто четене на промените в Закона е на 29 ноември.