Кирил и Методий
Кирил и Методий / netinfo
Морската община отбелязва на 24 май Деня на града
Паметник на Кирил и Методий ще бъде открит на 24 май в Балчик. Празникът на българската култура и славянската писменост е и Ден на града. По този повод в центъра ще бъде осветена изработената от Венцислав Марков скулптура.

Творбата е висока 230 сантиметра, излята е от бронз в Карлово и в момента се транспортира към Белия град.

Авторът е роден през 1984 г. във Варна и е свързан с Балчик от години. Идеята за паметника на светите братя дошла спонтанно точно преди една година, когато творецът преминал през празнично украсения площад и видял винилно платно с образите на Кирил и Методий.

Тогава го осенила мисълта да изработи скулптура на създателите на писмеността ни. По-късно той представил проекта пред общинското ръководство, което подкрепя реализацията му.

Церемонията по откриването ще последва издигането на националния флаг в 9.45 в празничния 24 май.

Рок легендите Б.Т.Р. и певицата Деси Добрева ще са звездите на вечерния концерт за празника на Балчик. Музикантите ще представят новия си албум "Невидими стени" в компанията на талантливата си колежка в станалия емблема за 24 май спектакъл "Лицата на Балчик". 

Водещ на събитието ще бъде актьорът Димитър Рачков. Той заедно с кмета Николай Ангелов ще отличат новите пет лица на Балчик. 

Петима балчиклии заслужиха званието "Лице на Балчик"


Тази година своите предложения за престижното отличие дадоха досегашните 31 носители на приза. 

Празникът на града ще започне в 9:00 часа с литургия в храмовете на Балчик. Тържествената сесия на Общинския съвет от 10:00 часа ще бъде предшествана от церемония по издигане на националния флаг пред Общината. Началото на ученическото шествие и дневния концерт, воден от актрисата Гергана Стоянова, ще бъде от 11.00 часа.