Съдът върна на прокуратурата трето дело срещу контрольор на пътни такси
Съдът върна на прокуратурата трето дело срещу контрольор на пътни такси / Дарик Добрич - архив

Добричкият окръжен съд прекрати съдебното производство срещу 42-годишния контрольор на пътни такси Илиян Ст. и го върна на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, съобщиха от пресслужбата на съда.

Срещу Илиян Ст. е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице - контрольор към Управление „Пътни такси и разрешителни" при условията на продължавано престъпление през периода 01.06.2006 г. - 31.08.2006 г. е пропуснал в Република България през ГКПП Кардам, без да събере винетни такси и да издаде квитанции, 547 пътни превозни средства с чуждестранна регистрация. От това са настъпили значителни вредни последици в размер на 23 558 лева за държавата.

Днес съдът изслуша и прие съдебно-икономическата експертиза, според която причинената от Илиян Ст. щета е в размер на 17 644 лева.

Съдът констатира, че е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на правото на защита на подсъдимия. В хода на делото съдът набра множество доказателства по същество на повдигнатото на Илиян Ст. обвинение и назначи и прие допълнителна експертиза за посочената в обвинителния акт щета. Независимо от това, съдът намира, че е необходимо по несъмнен начин да се съберат доказателства за автомобилите, които не са имали валутен стикер и не са таксувани от подсъдимия.