Съдът даде ход на дело за смъртта на 17-годишен мотоциклетист
Съдът даде ход на дело за смъртта на 17-годишен мотоциклетист / Дарик Добрич - архив

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателното дело срещу 63-годишния Ангел Г. от Добрич, обвинен в причиняване по непредпазливост смъртта на 17-годишно момче на пътя. Съдът конституира като частен обвинител по делото майката на загиналия.

В обвинителния акт се посочва, че Ангел Г. ползвал лек автомобил „Хюндай” като такси. На 30.03.2011 г. около 13,45 ч., той бил в престой на тротоара по ул. „Сан Стефано”, в участъка между кръстовищата с улиците „Кирил и Методий” и „Иван Вазов”, докато изчаквал пътничка. След като тя заела мястото си, подсъдимият предприел маневра „на заден ход”, като целта му била да стигне по този начин до крайната дясна лента на ул. „Сан Стефано” преди светофара на кръстовището с „Кирил и Методий”. Първоначално колата излязла изцяло в лентата за движение в посока от кръстовището с ул. „Кирил и Методий” към пресечката с ул. „Иван Вазов”.

По същото време пострадалият решил да покара закупения от него мотоциклет  „Хонда”, модел „СВ 600 F”. Той не притежавал необходимото свидетелство за управление и нямал изискваната за това от закона 18-годишна възраст. Младежът бил наказван два пъти за управление на мотоциклет, без да има право за това, с наказателни постановления, издадени от началника на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – гр. Добрич.Той стигнал кръстовището по ул. „Сан Стефано” откъм бул. „Трети март”. При приближаване на кръстовището и при преминаването през него мотоциклетът се движел със скорост около 88 км в час и опасната зона за спирането му била около117 м. Светофарната уредба сочела зелен сигнал за него и младежът продължил движението си през кръстовището, без да намалява скоростта. Той видял пред себе си, в своята лента за движение, на разстояние около 81 м, лекия автомобил „Хюндай”. Рязко намалил скоростта и при това загубил контрол на управлението.

Според прокуратурата тези два факта са предизвикали падането на пострадалия от мотоциклета на пътното платно. Въпреки поставената каска, главата му се ударила в асфалта и  получил черепно-мозъчна травма и контузия на седалището. Според съдебния лекар, причината за смъртта на 17-годишното момче е контузия на главния мозък, която е довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност от централен произход и е причинена от удара на главата. След падането, в резултат на инерцията, тялото на младежа се придвижило в посоката на движението. Главата на младежа се е ударила за втори път с поставената на нея каска в долната част на предната броня на автомобила на подсъдимия.Мотоциклетът продължил движението си напред, ударил се в спрян микробус и движещ се автомобил и спрял.

Според повдигнатото обвинение Ангел Г. е нарушил 10 правила от Закона за движение по пътищата. Прокуратурата посочва, че пострадалият също е нарушил 5 от правилата от Закона за движение по пътищата.

Днес Окръжен съд – Добрич разпита 10 явили се свидетели и две вещи лица. Съдът прие химическа експертиза, която е установила наличие на марихуана, амфетамини и метаамфетамини в кръвта на 17-годишния младеж.. Приетите две автотехнически експертизи показват годността на моторните превозни средства, участници в инцидента и стойността на претърпените от тях вреди. Според вещото лице гумите на мотоциклета не са отговаряли на атмосферните условия – асфалтът бил мокър от падналия дъжд.

По искане на адвоката на подсъдимия съдебният състав допусна за следващото заседание по делото да бъдат изискани от община Добрич карта на улица „Сан Стефано” и кръстовището и пълна справка за светофарната уредба на него и режима й на действие.

Окръжен съд – Добрич, наложи глоба в размер на 100 лв. на 10 неявили се и на един, неизчакал разпита, си свидетели.

Съдът отложи делото за 09.12.2011 г.