Сръбски хор отнесе голямата награда на третия хоров фестивал в Балчик
Сръбски хор отнесе голямата награда на третия хоров фестивал в Балчик / Дарик Добрич

Камерен хор "Св.Стефан Декански" от Княжевац, Република Сърбия, отнесе голямата награда за цялостно представяне на тазгодишния Международен хоров фестивал "Черноморски звуци". Форумът се проведе в Балчик за трети пореден път, в дните между 5 и 9 юни. В него се включиха 13 хора от 8 държави - Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Сърбия, Финландия, Македония и България.

Участниците бяха класирани в два раздела - смесени и детски хорове. При подрастващите на първо място, с приз "Бъдещето на Европа", е Детски хор "Дунавски вълни" от Русе, с диригент Весела Тодорова. Предметна награда от Читалище "Паисий Хилендарски" получи Смесен хор "Драган Шуплевски" от Скопие, Македония, с диригент Сашо Татарчевски. Той бе и най-многобройният състав на фестивала - с над 40 певци - студенти по музика. За диригентско майсторство бе отличена Атанаска Попова - ръководител на Дамски хор "Морфова - Прокопова" от София, България.

Камерен хор "Св.Стефан Декански" от Княжевац е основан като певческа формация през 1905 г.. Активната му настояща дейност е от 1981 г., когато заработва Дом на културата в града. Диригент на сръбския хор е Мартина Милошевич. Съставът е участвал и във второто издание на фестивала "Черноморски звуци".

Журито на третия балчишки хоров фестивал бе предвождано от Огнян Василев, който от 20 години работи в град Пори, Финландия, където ръководи Филхармоничния и оперен хор на града, женски, смесен и девически хор. С много от съставите е завоювал престижни международни награди, избран е за хоров диригент на Финландия за сезон 2011-2012 година. Оценяващ в Балчик бе и Йосу Елбердин от Испания, който бе ръководител на характерните за фестивала хорови работилници, които тази година бяха посветени на съвременната испанска музика. Елбердин, който освен като диригент е популярен и като композитор, разучи с представителите на детските и смесените хорове две песни, които публиката чу на закриването на форума, представени от стотици певци в красивите градини на комплекс Двореца. Той подари на формациите свои песни, които да могат да изпълняват занапред в репертоара си.
Третият член на журито по традиция е Валентина Георгиева - диригент на балчишкия хор "Черноморски звуци" и артистичен директор на фестивала.

"Началото на балчишкия хоров фестивал е много силно", каза пред Дарик председателят на журито Огнян Василев. Въпреки само трите си издания, той вече е набрал сериозна скорост и печели симпатии с разнообразните си участници, както и със силното присъствие на домакините - един много представителен и качествен състав, което е голямо постижение за такъв малък град, сподели още той.