Протест на следователи в Силистра
Протест на следователи в Силистра / netinfo
На професионалния си празник, служители на следствения арест в Силистра, членове на Синдикалното дружество на служителите в затворите, се събраха на едночасов протест, с искане за 20% увеличение на заплатите. Стоян Великов, председател на синдикалното дружество в Силистра  коментира, че преговори с Министерство на правосъдието се водят от шест месеца, но исканията им се отлагат вече години наред. По думите му чашата е преляла, тъй като се оказва, че служителите от двете дирекции -  ГД "Охрана" и ГД "Изпълнения на наказанията", остават винаги излъгани, а служителите в следствения арест през последните години се използват буквално като “хора за всичко”.

Исканията на протестиращите са за 20% увеличение на трудовите им възнаграждения и изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези в МВР. Стартовата заплата на един надзирател е 500 - 600 лв, а на служител с 20 години стаж 1000 лв, което пък прави професията  нежелана за младите хора. Сред исканията е и увеличаване на щатната численост на двете специализирани дирекции, заяви Великов. На практика щатът, по думите му, по документи е запълнен, но заради съкращенията преди години с цел оптимизация и увеличение на заплатите, са закрити бройки, а останалите на работа са натоварени допълнително, без да им е било увеличено възнаграждението. След 2009 г., първото увеличение на заплатите със 7.5% е през 2017 година, а второто  от 1 януари т.г с 5 %. Сега обаче служителите в дирекция “Изпълнения на наказанията” са категорични, че увеличението трябва да е 20%.

По повод професионалния празник на служителите в затворите и арестите, Великов посочи, че проблемите в двете  дирекции са идентични -  недостиг на хора и ниско заплащане. Затова и служители от “Охрана на съдебната власт” в Силистра подкрепиха своите колеги.
Стоян Великов заяви, че ако и този път исканията на протестиращите не бъдат чути, те са готови до продължат до край с протестите. Окончателното решение обаче ще бъде взето от Общото събрание на Синдиката,  на 10 февруари т.г. в София.

Следващото протестно  мероприятие, организирано този път  от Синдикат “Охрана” в Силистра, се очаква да се проведе на 31 януари пред сградата на Окръжен съд Силистра, както и пред съдилищата в други градове на страната.