/ iStock/Getty Images
На заседание на Областния координационен щаб в Добрич набелязаха мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

От началото на пандемията до момента, общо заболелите от коронавирус жители на областта са 7 951 лица, като 2 211 от тях са били хоспитализирани.

Починалите са 453 лица, от тях четирима са медицински персонал. За периода, болните медици са 398.

От старта на ваксинационната кампания до момента поставените дози ваксини в област Добрич са 40 578 броя. Със завършена имунизация в област Добрич са 19 914 лица, а в процес на ваксиниране са 2 302 лица.

При медицинския персонал със завършена имунизация са 715 лица, 4 са в процес на завършване.

В Смолян заседава Областният щаб за противодействие разпространението на COVID-19

В областта има разкрити 11 имунизационни специализирани кабинета. Общопрактикуващите лекари са направили 43 % от поставените ваксини.

Заболяемостта на 100 хил. жители е 11,6 % на 100 хил., при 8,7 % на 100 хил. жители на 26 юли.

Област Добрич излезе от червената зона на 19 май.

Към настоящия момент, предвид ниския процент заболяемост, членовете на Областен координационен щаб са гласували единодушно да се запази броя легла за лечение на пациенти от коронавирус, като се поддържа готовност при нарастване на заболяемостта да се увеличи легловия капацитет.

Единодушно е гласувано специализираните имунизационни кабинети в областта да извършват ваксинация на желаещите граждани от понеделник до петък, включително в рамките на работното време на кабинетите.

Заради ниския интерес от гражданите и целесъобразното използване на ваксините за момента е решено да се преустанови възможността за ваксиниране на желаещи през почивните дни – събота и неделя.
 
Информационна агенция Фокус