Сезираха ДАНС и прокуратурата за злоупотреби във ВиК - Добрич
Сезираха ДАНС и прокуратурата за злоупотреби във ВиК - Добрич / Дарик Добрич

Началникът на ВиК - Добрич Димитър Радушев, който е на поста от три месеца, излезе с обръщение, в което изнася сведения за злоупотреби в дружеството, като съобщава, че за някои от тях са сезирани контролните органи - ДАНС и прокуратурата. Жалбата в прокуратурата е подадена днес и предстои разпределението й на наблюдаващ прокурор, заявиха за Дарик от ведомството.

В обръщението си Радушев припомня, че е заварил предприятието със задължения 1 208 000 лева за дължими за 9 месеца осигуровки, 871 000 лева за заплати, неплатено ДДС в размер на 135 000 лева, вследствие на което дружеството е под 100 % запор от НАП на всички банкови сметки.

При стартиране на проверка на документацията в дружеството, мениджърът връзки с обществеността и административен директор Яна Янева спряла да ходи на работа, като отказала да отключи касата и се наложило тя да бъде отворена от експерт. Комисия установява, че липсва официалната кореспонденция за 2013 и 2014 г.; документи касаещи търгове по ЗОП и офертите, подадени от участниците, за което ръководството е подало сигнали до ДАНС и прокуратурата.

Според Радушев, ВиК - Добрич има договори, които са в явен ущърб на дружеството, единият от които е с 5 годишен срок и от него ще бъдат загубени 750 000 лева, а от друг с едногодишен срок - 550 000 лева. Част от приходите за 2013 /при управлението на Радослав Русев/ са счетоводно преместени за 2014 г. и въпреки всичко годишният счетоводен отчет показва 7 млн.лева загуби. Той посочва, че подозира умисъл в отчитането на големите загуби за периода август 2013 - ноември 2014 с цел декапитализация и умишлен фалит на ВиК - Добрич. Допълнителен проблем е, според началника, че енергоемкостта на 1 куб.м вода е нараснал с 30%, което струва на дружеството 620 000 лева.

От момента на издаването на министерската заповед за смяна на управителя Юлиян Иванов до момента на вписването на Димитър Радушев в Търговският регистър са платени над 300 000 лева по договори в ущърб на дружеството, но нито един от тях за осигуровки, ДДС или ел.енергия, съобщава още началникът. 40 000 лв са дадени за остарели програмни продукти.

Анализът на дейността на предприятието сочи още, според Радушев, че то е с безкрайно раздут щат с фиктивни длъжности, но без инженери. В период, в който над 100 души получават минимална работна заплата от 320 лева, административният директор Яна Янева има възнаграждение 4 000 лева.

Управителят посочва, че въпреки тези тежести и нарушения, неговият екип е изработил оздравителна програма, имал е разбиране от страна на НАП, не дължи ДДС, наваксва с просрочия към кредитори и вече изплаща заплатите на работниците в срок.

Димитър Радушев споделя: "Да обичаш предприятие като ВиК Добрич е като да обичаш жена. Това че тя вече е поостаряла, станала е леко флегматична, възпълничка не е причина да спреш да я обичаш. Ако тя ти лежи на сърцето нищо друго няма значение. Но ако тя е болна, то тогава ти я обичаш дважди, та и трижди по силно."

Цялото обръщение може да прочетете тук.