Семейството на Валерия Желева дари средства за нов кабинет в Хуманитарната
Семейството на Валерия Желева дари средства за нов кабинет в Хуманитарната / Дарик Добрич

В Хуманитарната гимназия в Добрич бе открит нов чуждоезиков кабинет благодарение на дарение от 30 хил.лева, направено от семейството на загиналата при пожара във влака София-Кардам Валерия Желева. Това е учебното заведение, в което тя е завършила средното си образование. Парите са част от сумата от 200 хил.лв, която родителите получиха като обезщетение след приключването на съдебните дела по трагичния случай. Всичките пари бяха дарени на учебните заведения, които момичето е посещавало – Детска ясла „Пролет”, ЦДГ №18 „Дора Габе”, училище „Климент Охридски”, Хуманитарна гимназия и химическия факултет  на СУ.

За кабинета са закупени интерактивна дъска, проектор, лаптоп, телевизор, система за домашно кино, нови единични чинове. За други катедри са доставени лаптопи и проектори. Предстои изграждане на училищно радио и нова звънчева система, от която ще звучи патриотична музика за началото и края на часовете.

„Не получихме възмездие от делото, българското правосъдие даде три условни присъди, а ние искахме някой да бъде наказан за смъртта на Валерия. Дъщеря ми беше едно 20-годишно момиче, пълно с енергия и живот. Парите решихме да дарим на местата, където дъщеря ни е учила. Пари, които не доставят радост, следва да бъдат дадени там, където ще доставят. Бях много строга майка, днес се замислям дали е трябвало да бъда толкова строга, не знам, просто смятах, че възпитавам един сериозен млад човек”, сподели майката на Валерия Софка Дойнова. Тя изреди имената на учителите на дъщеря си – Антония Костадинова – учител по химия, Камен Каменов – класния ръководител на момичето, Павлета Желязкова - преподавател по история, Герга Иванова - по математика и Йордан Йорданов - по география.

„Валерия е жива в моето сърце, в моята душа. Самата тя излъчваше живот, беше лъчезарно, усмихнато, с грейнали очи дете. В училище се отличаваше със своята любознателност, със своите лидерски умения, беше борец за справедливост. Тя беше от учениците, готови да помогнат, бързо вземаше радикални решения по всякакъв проблем, тя беше душата на класа”, сподели Антония Костадинова.

В новия кабинет е обособен кът, който ще напомня за Валерия. На церемонията днес присъстваха възпитаници на гимназията от 6 до 10 клас, както и две от най-близките приятелки на Валерия от ученическата скамейка. С новата техника учениците направиха презентации на английски, немски и руски език.

Семейството на Валерия Желева дари средства за нов кабинет в Хуманитарната
netinfo