Седмият фестивал „Виа Понтика“ събира млади артисти от 7 държави
Седмият фестивал „Виа Понтика“ събира млади артисти от 7 държави / Дарик Добрич

За седма година през септември Балчик ще приюти талантливи млади хора от няколко държави. Художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци ще представят своите търсения в рамките на седмото издание на Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика", което ще започне на 9 септември с концерт на Тони Димитрова и ще продължи 10 дни.

България ще бъде представена от пет висши училища по изкуствата - Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов", Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Нов български университет. В творческия обмен на идеи и енергии ще се включат и студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в Любляна, Словения. Испания ще присъства в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата №10 - La Escuela de Arte número diez - Мадрид, и Висшето училище по изкуствата на Астурия - ESAPA. Азербайджан, Узбекистан и Турция ще бъдат представени от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл. За участие в младежкия форум традиционно са поканени Институт "Сервантес"- София, сдружението „Алианс за регионални и граждански инициативи" и неправителствената организация „Комън степ".
Акцент в програмата и тази година ще бъде представянето на Световната асоциация на кино и телевизионните училища СИЛЕКТ.

Фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика" се осъществява с изключителната финансова подкрепа на община Балчик и съдействието на кмета Николай Ангелов. Партньори и спомоществователи на форума са Историческия музей, Художествената галерия и читалище „Паисий Хилендарски" в Белия град, Университетски ботанически градини, Държавен културен институт - Културен център „Двореца", КК „Албена", БК "Горна баня", ресторант „Тихото гнездо".
Красимир Ранков е председател на сдружение "Виа Понтика - 2010", Веселин Ранков- директор на културния форум, Николай Младенов - изпълнителен директор, Рангел Чипев - артистичен директор, Здравка Будинова - графичен дизайнер, Красимира Димитрова - „Връзки с обществеността".