Диализен център "Диахелп" в Добрич
Диализен център "Диахелп" в Добрич / Дарик Добрич
Първият частен диализен център в Добричка област „Диалхелп”  предлага  качествено лечение, съобразено със съвременните медицински световни стандарти. Центърът стартира дейността си в началото на юли на територията на ДКЦ-2 в Добрич.

„Започнахме в началото само с три апарата за диализа, в момента разполагаме с 11, от които активно използвани са 9 апарата” – разказва ръководителят на медицинското звено д-р Елка Козарова. По думите й центърът вече се посещава и от транзитни пациенти от България и Турция.

Услугата, която предлага центърът е лечение на терминална хронична бъбречна недостатъчност. Обикновено пациентите се подлагат на диализа три пъти седмично за по няколко часа. „Хемодиализата протича доживот, защото това е заместваща функция на бъбрека. Има обаче и пациенти, които възстановяват частично бъбречната си функция и прекратяват диализата. За тези, които са с тотално липсваща бъбречна функция, най-добрият вариант  е бъбречната трансплантация. В момента в центъра има 7 пациенти, които са включени в националната листа за бъбречна трансплантация” – разказва д-р Козарова.

Диализен център "Диахелп" в Добрич
Дарик Добрич

Тя споделя, че през последните години процентът на пациентите с бъбречна патология е много висок. Този процент се запазва висок и в цялата страна, а общо-взето такава е тенденцията и в световен мащаб, тъй като се увеличава процентът на пациентите с диабет. „Много голям процент от нашите пациенти са диабетно болни, които достигат до терминална бъбречна недостатъчност и трябва да преминат към диализно лечение.

Едновременно с това се увеличава и процентът на пациентите, които чакат за бъбречна трансплантация, както в България, така и по света. Като брой осъществени бъбречни трансплантации за година България все още изостава от европейската и световната статистика” – коментира д-р Козарова.

Сред пациентите в центъра преобладават хората над 60 годишна възраст. Обикновено те са с множество заболявания, при които развитието на бъбречната недостатъчност съпътства основните заболявания. Лечението на всички пациенти в център „Диалхелп” се поема изцяло от НЗОК.

Диализен център "Диахелп" в Добрич
Дарик Добрич

„Условията, при които попадат пациентите тук са абсолютно идентични с тези в държавните здравни заведения, но с един плюс, че ние можем да индивидуализираме диализата на всеки  един пациент. Използваме нова, качествена апаратура, съвременни диализатори, само  оригинални медикаменти и консумативи за лечение”,категорична е д-р Елка Козарова. Н

ейният съвет към пациентите е да се доверят на лекуващите ги лекари и да са достатъчно дисциплинирани, за да бъдат проблемите им със здравето в пъти по-малко.