РИОКОЗ прави анкета сред пушачи защо отказват вредния навик
РИОКОЗ прави анкета сред пушачи защо отказват вредния навик / netinfo

Най-важният мотив, поради който пушачите в Добрич отказват вредния навик, е здравето им. Най-незначителната причина е повишаването на цената на цигарите.

Това сочат първите резултати от анкета, правена в началото на месец октомври от служители на отдела "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ-Добрич. Допитването е проведено сред две възрастови групи - 16 - 20-годишни и от 21 до 65-годишни добричлии. Окончателните резултати от анкетата, чиято цел е да се изясни мотивацията на пушачите да откажат цигарите, ще са готови в края на ноември

Днес е Международният ден без тютюнопушене. Той се отбелязва за първи път през 1977 година в САЩ.

Оттогава по инициатива на Американската общност за борба с рака ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден.

В България за първи път той е отбелязан през 1990 година. Данните от различни проучвания сочат, че през последните години тютюнопушенето в България е достигнало своя “критичен праг”. Непрекъснато нараства процентът на пушачите, особено на тези във възрастта до 18 години и на младите жени.