Публично обсъждане на новата транспортна схема на Добрич организира общината
Публично обсъждане на новата транспортна схема на Добрич организира общината / Дарик Добрич

Градският транспорт на Добрич като част от новата транспортна схема, която се изготвя, ще бъде подложен на обществено обсъждане. То започва от 10.00 часа в общинската бизнес зала. Върху схемата работят специалисти от "Институт за транспортни изследвания" София, начело с Тодор Анастасов. Те ще представят събраните сведения за транспорта и резултатите от анкета, направена сред пътници преди месец.

Пред Дарик Тодор Анастасов сподели, че в анкетата пътниците са изразили недоволство от нередовността и лошото качеството на превозните средства, както и от отношението на водачи. Сред мерките, които биха могли да бъдат разписани за подобряване на транспорта, според него, е закупуването на нови тролейбуси и автобуси на метан. Добрич може да гледа и към покупката на електробуси, тъй като те не се нуждаят от скъпа мрежа, като тролеите, но пък са нужни повече зарядни станции. От Института планират да предложат и подобряване на информационното обслужване по спирките, които не са отдадени на концесия или под наем.

За облекчаване на движението по улиците, специалистите предвиждат изграждането на още кръгови кръстовища - основно по големите булеварди в града - на пресечката на ул."Отец Паисий" и бул."Добруджа", на кръстовището на Стара къща и др.. Анастасов е категоричен, че те не пречат на движението, а съдействат за намаляване на скоростта по булевардите.

Всички мнения от обсъжданията, които се провеждат тази седмица - с граждани, бизнеса и общински съветници, ще бъдат обобщени и от Института ще предложат на общината мерки за подобряване на транспорта и трафика в града. Предпроектното проучване, което е на стойност 60 000 лева, приключва на 6 август, каза Анастасов.

На днешното обсъждане ще се дискутира има ли необходимост от промяна на маршрути по съществуващите линии или изграждане на нови, да се промени ли честотата на преминаване на превозните средства, начинът на таксуване; както и къде да бъдат създадени или преместени спирки.

Своите идеи и предложения гражданите могат да подават и на адрес: dobrich@dobrich.bg до 15 юни 2013 г.