/ Дарик, архив
„Пшеницата започна да съхне, има остра нужда от дъжд”, заяви пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Той се надява да се сбъднат прогнозите за дъжд, защото в противен случай зърнената реколта е застрашена.
 
„В момента има голямо засушаване в Добруджа и в голяма част от страната, но най-сериозно е положението в Североизточна България. 60% от площите с рапица отпаднаха. Дано да има дъжд, а оттам нататък как ще се развият посевите и какво ще получим, вече е въпрос на късмет. За икономически загуби още не можем да говорим – това ще стане след като приберем реколтата”, посочи Костадинов и припомни, че миналата година имаше добра продукция, но в един момент паднаха дъждове и зърното покълна на класа.

Установени са 44 000 декара с рапица изцяло или частично пропаднали, проверките продължават
 
По думите му в областната служба „Земеделие” има заявления за пропаднали и разорани площи с пшеница. Добруджанецът е убеден, че ще има редукция в добива спрямо миналата година.
 
Според Костадинов пролетната сеитба върви добре въпреки сушата. „Тази година тя започна доста по-рано от обичайното. При нас обаче времето е доста студено, с голяма амплитуда – ниски нощни температури и високи дневни. Това може да доведе до недобро израстване на растенията”, коментира земеделецът.
 
От 170 хил. дка с рапица са пропаднали около 100 000 дка, които вероятно ще бъдат презасети с царевица или слънчоглед, допълни Костадинов.