Предлагат облекчено кредитиране за проекти по ПРСР
Предлагат облекчено кредитиране за проекти по ПРСР / dariknews.bg

252 проекта в страната са подкрепени чрез гаранционната схема на Програмата за развитие на селските райони/ПРСР/, съобщи пред журналисти в Добрич Добромир Люцканов - главен експерт в Националния гаранционен фонд/НГФ/. 13 от тях, на стойност 3 млн. лева са от Добричка област. Общият размер на осигурените със съдействието на фонда кредити е 104 млн. лева. Сега във фонда има 236 млн. лева, които трябва да бъдат усвоени до септември 2015 година.

Люцканов обясни, че фондът гарантира кредити, необходими за осъществяване на  одобрени проекти по три мерки на ПРСР - мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Всеки земеделец, който има одобрен проект по една от тези мерки може да получи безплатна гаранция от НГФ за банков кредит, с който да реализира проекта си. Кредитиране се получава от 14 банки -партньори на фонда, които са поели ангажимент да осигурят облекчени условия за финансиране.

Договорено е максималният годишен лихвен процент да не надвишава 9%, а кредитите да се одобряват без такси за тяхното разглеждане и обслужване. Данните показват, че средният лихвен процент за вече отпуснатите по схемата кредити е 6.76%, подчерта Люцканов. Той допълни, че гаранционната схема е прекрасна възможност за хора, на които не им достига обезпечение по исканите кредити.

Фондът гарантира до 80% от размера на кредита за срок от 10 години. Досега повечето от одобрените със съдействието на гаранционната програма кредити са за проекти до 200 хил. лева, а най-малко за над 500 хил. лева. Най-голям интерес към този вид кредитиране е отчетено в областите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Сливен. Добрич е на шесто място в страната.

На този етап не е ясно дали гаранционата схема ще продължи да работи и през новия програмен рериод. Желанието е тя да остане и дори да се разширят мерките, по които проектите да могат да получават кредитиране с гаранции от фонда.

В Добрич се проведе информационна среща за популяризиране на възможностите, предоставяни от Гаранционната схема към Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Кампанията се организира от Министерството на земеделието и храните. Планирани са общо 55 срещи със земеделски производители от цялата страна.