Пострадалият преди дни строител е бил без трудов договор
Пострадалият преди дни строител е бил без трудов договор / Дарик Добрич

Строителят, който падна от скеле при саниране на сграда в Добрич е работел без трудов договор и не е имал осигуровка за трудова злополука, съобщи на пресконференция инж. Маргарита Антонова - началник отдел "Добрич" в Инспекцията по труда. Към момента на инцидента 51-годишният мъж не е имал и здравна или социална осигуровка, посочи Антонова.

Пострадалият строител и негов колега били наети за саниране на апартаменти по ул."Кирил и Методий"32/А. Скелето, което двамата работници ползвали не било изградено добре и на 25 септември, около 13.30 часа се стигнало до злополуката. 51-годишният мъж е пропаднал през отвор, който се намирал на третия етаж на сградата, на около 7-8 метра височина. Пострадалият е настанен в болница със счупен таз, обясни Антонова.

Пред трудовите инспектори двамата работници обяснили, че са наети от собствениците на сградата да извършат дейностите по санирането като частни лица и нямат връзка с работодател. Разследването на случая продължава, предстои да се разбере дали собствениците са имали някакви договорни отношения с двамата.

Пострадалият мъж е строителен работник и вероятно е умеел да върши тази работа, но поради невнимание и заради недобре изграденото скеле се е стигнало до злополуката, коментира Маргарита Антонова. Тя призова собствениците, когато наемат изпълнители за саниране на сгради задължително да сключват договори, за да е ясно кой ще гарантира спазването на изискванията за безопасност при тази високо рискова дейност.