/ Регионална библиотека - Добрич
Две изложби са в програмата на Регионалния исторически музей в Добрич за тазгодишната европейска инициатива Нощ на музеите, която се провежда за 15-и път.

Нощ на литературата за пети път в Добрич

Още на 17 май е откриването на едната, озаглавена „С порива на птиците“, посветена на 110-ата годишнина от рождението на Петър Славински - един столичанин, свързал съдбата си с Добруджа. Вечерта започва в 17.30 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“.
 
Изложбата е създадена от екипа на Дом-паметника и вече е гостувала в столицата по-рано тази година, разказа в ефира на Дарик д-р Кремена Митева – гл.уредник на културния институт.

В нея има подготвени специално фотопана със снимки и документи из живота на твореца. Показана е пишещата му машина, както и част от уникалната колекция накити от XVI-XVII в. с изключителна етнографска стойност. Славински е бил голям дарител, като е оставил ценности в редица културни институти и архиви в страната.

Петър Славински е роден в София, но родителите му много са пътували. Като дете, живеейки във Варна, той е обикалял из Добруджа с майка си, която работела като акушерка.

Тогава е първият му досег с тези земи, където се връща след години. Учил е в Стара Загора, а после се дипломира в София като юрист и работи в държавни институции. Оценен като изключителен администратор, той е бил главен секретар на Столична община и паралелно - главен редактор на списание „Сердика“.

РИМ-Добрич се включва в Нощта на музеите с атрактивни изложби

Пише драми и белетристика. Негова е заслугата за учредяването на редица институции, между които общински музей и Столична библиотека – по негова идея тя става обществено достъпна и се развива. Спасява по време на бомбардировките в столицата ценни архиви и документи, вкл. от къщата на Иван Вазов.

Бил е и две седмици кмет на столицата 1944 г. Славински обаче прекъсва кариерата си и отива да воюва във Втората световна война. След войната той отново е администратор в столицата, но през 1951 г., когато се приема Плана за преобразяване на Южна Добруджа, той се заинтересова от неговото прилагане и решава да се включи.

Пристига на свои разноски и се настанява в Шабла, след което заживява в Балчик, за който казва, че не би го заменил с никой друг град по света. Славински е един от инициаторите за сформиране на Дружество на писателите в Добрич.

Пише предимно романи - поредицата „Краят на господарите“, както и забележителни книги, посветени на птиците, заради които орнитоложката общност го кани на различни форуми. По книгата му „Птици долитат при нас“ има заснет филм, познат на българските зрители.
 
Изложбата, която разказва за Петър Славински, ще остане и през месец юни в Добрич, каза Кремена Митева. В момента подобна експозиция за твореца се подготвя и от Столична библиотека, като двете ще бъдат обединени и ще бъдат показана и в други градове, с които е свързан жизненият път на видния творец.