Отхвърлиха молбата  за по-лека мярка за неотклонение на обвиняем за убийство
Отхвърлиха молбата за по-лека мярка за неотклонение на обвиняем за убийство / netinfo
Добричкият окръжен съд остави без уважение молбата на 42-годишния Борис Борисов от Добрич  да промени мярката му за неотклонение в по-лека по здравословни причини.

Борисов е задържан за причиняване по непредпазливост смъртта на 33-годишен мъж, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Съдът констатира, че единственото ново обстоятелство по делото е промяна в обвинението, за което е разследван. Изготвената съдебно-медицинска експертиза показва, че смъртта на пострадалия е причинена от черепно-мозъчна травма. Тя може да се дължи на падане по гръб от собствения си ръст или на удар със значителна сила, или да е резултат на двете. Това означава, че срещу Борисов може да бъде повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на средна телесна повреда, вместо първоначалната теза на прокуратурата за тежка телесна повреда. Престъплението обаче остава тежко умишлено, за което Наказателно-процесуалният кодекс предвижда мярка за неотклонение задържане под стража. Събраните доказателства мотивират обоснованото предположение, че Борисов е извършил престъплението, за което е разследван.

Съдът взе под внимание информацията на прокуратурата, че задържаният има регистрации в полицията за престъпления против личността и лоши характеристични данни. Съдът прецени също,че представените документи за влошено здравословното състояние на Борисов не показват, че заболяването му е несъвместимо с условията в Следствения арест и в местата за лишаване от свобода.