Осигуряват работа, социални и медицински услуги на роми
Осигуряват работа, социални и медицински услуги на роми / Дарик Добрич

На 301 лица от ромската общност е осигурена работа през 2009 година, сочи отчетът на Съвета по етнически и демографски въпроси в Добрич. За тях фирмите са ползвали финансиране от държавния бюджет. Една от най-използваните програми е "От социални помощи към осигуряване на заетост", насочена към лица на социално подпомагане, без образование и квалификация и минимални шансове за трудова реализация на първичния пазар на труда. По тази програма на работа са устроени 186 роми. Те са извършвали общополезни дейности, свързани с подобряване на жизнената среда, решаване на проблеми от техническата и социална инфраструктура. Във"Възстановяване и опазване на българската гора" са били заети 24 роми.

60 380 лева са отпуснати през годината за медицински услуги на лица от ромската общност. В "ДКЦ-2" в Добрич са осъществени общо 3 000 прегледа, от които 1 625
педиатрични и 1 375 гинекологични. В Медицински център Медика-Албена са проведени 1 010 прегледа.

През 2009 година в Дирекция „Социално подпомагане" град Добрич е извършвано ежедневно консултиране на лица и семейства от ромски произход, относно възможности за социално подпомагане, ползване на социални услуги, както и закрила на детето. Средно по 82 лица и семейства са подпомагани с месечни помощи, които са задължени да отработват определени дни по разработена общинска програма за екология, хигиенизиране и благоустрояване на населените места.

В град Добрич има шест приемни семейства от ромски произход, а 20 деца от етноса са изведени от специализирана институция и реинтегрирани, като са настанени в професионални приемни семейства. Броят на ромските семейства, които проявяват интерес към приемната грижа непрекъснато расте, отчитат от "Социално подпомагане".
С цел намаляване броя на ромските деца в специализирани институции, през 2009-та, отделът за закрила на детето е настанил 47 деца в семейства на близки и роднини. Осем деца са реинтегрирани в биологичното си семейство и 25 деца са осиновени.