/ Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Клъстер Черноморска Икономическа Зона инициира петиция за изграждане на Индустриален парк - Добрич до 2025 година. След набирането на подписите, тя ще бъде разпратена на всички отговорни институции в България - министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията; на регионалното развитие и благоустройството; и на финансите; до Национална компания индустриални зони; Областна Администрация Добрич и други.

Идеята за изграждане на интермодален терминал на мястото на бившето военно летище в Добрич бе лансирана от сегашното ръководство на Общината, но досега няма развитие. 

Започва процедура за придобиване на бившето военно летище


Петицията събира подписи за "държавническо решение още през 2019 година за стартиране и за окончателно изграждане на Индустриален парк - Добрич до 2025 година". Тя е инициирана от д-р инж. Дойчин Ников, председател на национално сдружение „Клъстер Черноморска Икономическа Зона“.

Той съобщава, че „Според икономически анализ, ако Община град Добрич или Област Добрич реализира интермодален терминал на територията на бившето военно летище, това би осигурило приход за 10 години". Според изчисленията на икономическия анализ, разработен от Клъстера, "това са над 800 млн.лв., което показва, че е рентабилно една такава инвестиция в интермодален терминал, който в зависимост от зоната няма да струва повече 30-35 млн. евро. В Румъния има градове, които са направили такива логистични зони с мащаб от 3000 - 4000 дка."

В Петицията е дадена информация и за статуса на проекта „Индустриален парк – Добрич“ към момента. Проектно предложение и обосновка "лежи" на бюрото на Томислав Дончев в Министерски съвет вече втори месец (от 4.02.2019 г. подадено от СНЦ „КЧИЗ“). Проектът „Индустриален парк – Добрич“ е част от мащабен проект «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа) – EU Gateway» на СНЦ „КЧИЗ“ подкрепен практически от всички общини и области на Североизточна България - Варна, Добрич, Шумен, Разград и Русе. Има потвърдена допустимост за европейско финансиране от Брюксел още преди 6 месеца и наличие на средства от програми с безвъзмездно финансиране от 85 до 100% по ОП 2020-2027, съобщават още от Клъстера.

Проектът „Индустриален парк - Добрич“ е подкрепен от Областна администрация Добрич и Община Добрич още преди 5 месеца с официални писма към Министерство на финансите. Има и наличен интерес от Румъния за изграждане на интермодален (летищен и ЖП) комбиниран терминал - заявен вече към Община Добрич, съобщава се още в Петицията.

"При наличието на всичко като нужни предпоставки за стартиране в изграждане на Индустриален парк - Добрич, видимо липсва явно само едно - решителност и държавническа воля проектът да стартира веднага", завършва инж. Ников.