Обвинен в отвличането на сина на добрички бизнесмен остава в ареста
Обвинен в отвличането на сина на добрички бизнесмен остава в ареста / netinfo

В ареста остава 37-годишният Петър Д. Петров от Добрич, обвинен в отвличането на Иван Йорданов Иванов и изнудване на баща му – добричкия бизнесмен Йордан Иванов-Поничката. Това постанови днес Апелативният съд във Варна, като потвърди определението на Добричкия окръжен съд от края на месец октомври. С него спрямо Петров беше определена най-тежката процесуална мярка за принуда.

Събраните до този момент доказателства показват, че Петър е отвлякъл Иван в съучастие с 32-годишния Дончо Славов и с други лица. Отвличането е било обмисляно и планирано в детайли. Извършено е на 7 януари миналата година, като е било предшествано от подготовка на къща в добричко село, където заложникът е бил отведен. ДНК експертиза установила по-късно, че именно в този дом е бил държан Иван. За него бе поискан огромен откуп. Отвличането е било извършено в съучастие с трето лице, за което се знае, че заедно със Славов са следили както Иван, така и негови близки.

Престъпленията са тежки по смисъла на закона и за тях се предвиждат наказания от 3 до 10 години затвор за отвличането и от 5 до 15 години за изнудването.

Днес защитата на Петър Петров настоя пред съда, че липсват каквито и да било доказателства, които го свързват с престъплението. Според адвоката задържането на Петър било плод на безсилието на добричката полиция да се справи със зачестилите случаи на изчезване на лица от региона.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.