Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет
Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет / Дарик Добрич
Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет
53179
Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет
Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет
  • Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет
  • Община Добричка има нов председател на ОС, но остава без бюджет

Общинският съвет на община Добричка има нов председател. Той бе избран на извънредна сесия късно снощи. Досегашният председател д-р Даниела Йорданова, от групата на БСП, отстъпи поста на Петър Петров от ГЕРБ, след искане от 11 от общо 21 общински съветници, внесено на 26 април. 11 бяха и гласовете "за" Петър Петров в тайния вот. Промяната е поискана с мотив, че Йорданова не се справя с работата си.

За трети път съветниците на община Добричка не успяха да гласуват бюджет за 2012 г.. При първото внасяне през февруари, проектът на кмета Петко Петков не бе одобрен и върнат за преразглеждане, след консултации, бе изготвен нов проект, който не можа да бъде разгледан на сесията на 26 април, тъй като залата бе напусната от кметския екип и представители на подкрепящите го политически сили.

На извънредното заседание вчера кметът Петко Петков оттегли своя нов проект за бюджет, който бе трета точка от дневния ред. Мотивите, които той съобщи са, че това е негово право и ще го внесе "когато съветниците приемат плана за работа и програмата за управление на кметския екип. Ако това не се случи, няма да го внеса до края на годината", заплаши съвета кметът.

Славка Петрова от групата на социалдемократите коментира, че е "смущаващо" кметът да си оттегли проекта за бюджет. "Няма пречка финансовият план да бъде гласуван, защото съветниците вече са приели програма за изпълнение на общинския план за развитие", обясни съветничката. Питам се и доколко това решение на кмета е законосъобразно и се надявам компетентните органи да установят това, добави Петрова. Тя се обърна и към колегите си в залата от БСП и ги попита кога казват истината - когато твърдят, че не приемането на бюджета навреме може да наложи закриване на училища по селата, което ги тревожи, или когато подкрепят кмета и отлагането на приемането на бюджета за необозримото бъдеще.

Кметът Петко Петков направи забележка на съветничката и заяви, че никой в местния парламент няма право да коментира действията му. "Ще внасям и изнасям каквото си искам", каза той и попита съветниците защо досега не са приели бюджета, след като го е внесъл още в законовия срок на 30 януари. Няколко пъти той заплаши да напусне отново залата с екипа си и 95% от кметовете на населени места.

Чуйте Петко Петков и Славка Петрова в прикачените файлове.