Община Добрич представя опита си по проект за активно стареене
Община Добрич представя опита си по проект за активно стареене / Дарик Добрич

Община Добрич ще сподели опита си при изпълнение на проект по Програма УРБАКТ II, съобщават оттам. Геновева Друмева, старши експерт „Програми и проекти" ще присъства на информационен ден в София, където ще участват общини от цяла България. За говорители в срещата са поканени Добрич, София, Варна и Ямбол, които са единствените български общини, партньори в проекти, финансирани от УРБАКТ.

Информационният ден е организиран от Секретариата на Програма УРБАКТ II във връзка с Третата покана за набиране на проектни предложения и цели създаването на 19 тематични мрежи. Обхватът включва теми, които са свързани с основните стълбове на Стратегията Европа 2020 за иновативни, устойчиви и приобщаващи градове.

УРБАКТ II е програма по Цел 3 "Европейско териториално сътрудничество" за обмяна на опит и знания за градовете с принос към инициативата на Европейската комисия "Региони за икономическа промяна". Основната й цел е да се повиши ефективността на политиките за устойчиво интегрирано градско развитие в Европа с оглед прилагането на Стратегията от Лисабон и Гьотеборг. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 март 2012 г..

През 2009 г. община Добрич получи грантово финансиране в размер на 60 000 евро за участие в проект, свързан със създаването и прилагане на практики за активиране на възрастните хора. В Добрич и в другите градове-партньори се създадоха местни инициативни групи със задачата да разработят Местни планове за действие, които да идентифицират проблемите и да предложат конкретни мерки. Плановете на Добрич са два - единият е свързан със заетостта, задържане на хората над 45 на работа и преквалификация. Той включва дейности, които надграждат действията на институциите. Вторият план представлява разработен проект „Да остаряваме и живеем по-добре в информационното общество", с който община Добрич цели да подобри качеството на живот на възрастните хора чрез разширяване на възможностите им за социално и електронно включване и стимулиране на тяхното гражданско участие.