Област Добрич с три предложения за носител на наградата „Св. Паисий Хилендарски”
Област Добрич с три предложения за носител на наградата „Св. Паисий Хилендарски” / Дарик Добрич

Областният управител д-р Маргарита Новоселска изпрати в Министерство на културата 3 предложения за носител на годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски”. Номинациите са направени от общини Добрич, Генерал Тошево и Тервел, съобщават от областна администрация.

Община Добрич предлага с наградата да бъде удостоен екипът от млади хора, автори и създатели на сайта „Българска история“ (http://www.bulgarianhistory.org). Номинацията е направена от Регионалния исторически музей.

Община Генерал Тошево предлага наградата да получи Иван Йорданов Димитров /Гранитски/. С цялата си творческа и издателска дейност Иван Гранитски допринася за съхраняване на българската идентичност и за популяризиране творчеството на българските поети, писатели и художници, посочват в мотивите си вносителите на предложението.

Община Тервел номинира за държавната награда народната певица Калинка Вълчева, носител и продължител на традиционната българска фолклорна традиция и неин неизменим защитник.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски", има за цел да стимулира български творци и изпълнители на произведения, свързани с националната културна идентичност, традиции и духовни ценности.