Най-много европейски заповеди за арест се получават в Добрич и Варна
Най-много европейски заповеди за арест се получават в Добрич и Варна / netinfo

В окръжните съдилища във Варна и Добрич се получават най-много европейски заповеди за арест на българи, подсъдими или осъдени в страни от ЕС. Данните са на Министерството на правосъдието и бяха оповестени пред журналисти от председателя на Добричкия окръжен съд Енчо Енчев.

От 1 януари 2007 година до 30 юни т.г. по еврозаповеди за арест в Добрич са били образувани 16 частни наказателни дела. За този период най-много искания за екстрадиция – осем са дошли от Франция, съобщи Енчев. Две са от Испания, пет - от Полша и едно - от Белгия.

Магистратите от Добрич са постановили предаване на лицето в съответната държава в 13 от 16-те образувани дела. В два от случаите, касаещи заповеди от Полша, съдът е отказал екстрадиране. Събраните доказателства показали, че самоличността на задържаните е различна от посочената в европейския документ. По едно от делата съдът отложил изпращането на престъпника докато си излежи наказанието по друга присъда в родината.

Делата, заведени срещу българи в ЕС, най-често са свързани с трафик на хора и проституция, каза още Енчо Енчев. За последно от Добрич е бил екстрадиран 19-годишният Юсуф Исмаилов, подсъдим за убийство в Хамбург.

Въпроси, свързани с европейските заповеди за арест, ще бъдат разгледани на заседание на Висшия съдебен съвет, което ще се проведе на 7 ноември в комплекс "Ривиера" край Варна.