/ iStock/Getty Images
България се нуждае от лидерство и поемане на ясна отговорност за извеждане на преден план и по-добро координиране на политиките за детето и семейството. Това заявиха представители на  Женско Сдружение „Екатерина Каравелова” - част от Националната мрежа за децата, по време на пресконференция, която се проведе едновременно в Силистра и в още 11 града в страната.

Бисер Петков: Дискусията около проекта на стратегия за детето беше опорочена

„Дебатите от последните месеци, както и появилите се спекулации във връзка със Стратегията за детео 2019-2020 показват, че организациите, работещи в тази посока трябва да можем да се противопоставим и да опровергаем фалшивите новини и че е крайно време държавата да поеме повече отговорности за децата и семействата у нас“ - заяви Христина Георгиева , председател на ЖС“ Екатерина Каравелова“. Организацията е част от 152 организации, работещи с и за деца и семейства.
 
За да бъдат изведени политиките за детето и семейството на преден план от Националната мрежа за децата  предлагат да бъде излъчен Министър на детето и семейството. Неговата задача според тях трябва да бъде осигуряване на комплексен, цялостен подход към проблемите, пред които се изправят децата и семействата.

Този лидер трябва да води обществения дебат, да обединява, координира и предлага политики, които да отговарят на различните потребности на децата и техните семейства в Министерски съвет заедно с всички министри и държавни ведомства, смятат от Национална мрежа за децата.

В момента в България има над 20 различни нормативни и поднормативни акта, планове и стратегии, които регламентират и планират подкрепата за децата. Понякога политиките в различните сектори – образование, здравеопазване, социална грижа си противоречат и си пречат, смятат от Националната мрежа.

Премиерът Борисов: Национална стратегия за детето 2019-2030 няма

„91% от родителите, до които Национална мрежа за децата се допита преди 3 години смятат, че държавната политика в подкрепа на семействата е неефективна“, сподели Анелия Петрова, управитела на Център за обществена подкрепа- Силистра.

По думите й, съществена част от техните критики са свързани с липсата на качествени услуги за деца, както и с ресурсите, отделени от държавата за подкрепа на семействата. Освен това структурите, които са отговорни за политиките в подкрепа на децата и семействата нямат необходимите правомощия или не са позиционирани така, че да отстояват поетите ангажименти.

Липсва координация между различните институции. Това  според специалистите от Националната мружа за децата оставя политиките за деца и семейства в застой и дори понякога в регрес като качество на подкрепата на родителя и особено в работата по случаи на деца, които имат нужда от закрила. 

От Националната мрежа смятат също, че е необходимо е да има и институция, която да следи, както  работата на Министъра,  така и работата на всички държавни институции, отнасяща се до децата и семействата. Затова настояват за Омбудсман за детето, който да се застъпва за правата на децата и да решава проблемите, които родителите срещат, включително и при потенциални нарушения от страна на държавните институции.

Окончателно решение за бъдещите действие и инициативи на Националната мрежа за децата ще бъде взето по време на Национален форум на Мрежата в София, който ще се проведе от 22 до 24 юни.