Мюзик кампус Балчик
Мюзик кампус Балчик / Дарик Добрич
Петото издание на международния музикален  фестивал  "Music Campus Balchik" отново събра в Културен институт „Двореца“ майстори на класическата музика и млади музиканти, желаещи да се учат от най-добрите.

Арт директор на музикалния форум отново е цигуларят  Александру  Гавриловичи от Берн, Швейцария. Останалите лктори са Андреа Дуца, Испания /цигулка/, Михаел Волф,  Швейцария /камерна музика/, Стефан Хаджиев, Лондон /виолончело/, Франческо Виола, Германия /флейта/, Владимир Лакатос, Германия /виола/.

Мюзик кампус Балчик
Дарик Добрич


В "Двореца" започва фестивалът Мюзик кампус

27 са студентите от няколко държави, които ще посещават в следващите дни майсторските класове по цигулка, виола, чело, флейта, арфа и камерна музика. Почти половината от тях идват на фестивала за първи път. Също за пръв път в историята на формата ще проведе майсторски клас арфа с Мари Тротман от Швейцария, която доведе със себе си и двама млади музиканти от Берн.

Мюзик кампус Балчик
Дарик Добрич

И тази година визуалният артист Стела Василева представя арт инсталацията си  "Знаци на звука", разположена обаче по различен начин в творческото пространство на Каменна зала. Точно там ще се проведат и концертите в рамките на фестивала.

Мюзик кампус Балчик
Дарик Добрич

На 3 и 5 септември са концертите на преподавателите, а на 6, 7 и 8 септември – на участниците в кампуса. Началният час на представленията е 20.00, а входът е свободен за всички ценители.

Мюзик кампус Балчик
Дарик Добрич

Александру  Гавриловичи сподели, че преподавателите по някакъв начин остават в контакт със своите ученици от кампуса, като им помагат по-нататък за обучението им с контакти и различни възможности.

Този проект се провежда за пореден път под патронажа на сдружение "Култура край границата", както и с подкрепата на Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца".

 „Надявам се, че сме създали добри условия, за да могат студентите да се чувстват отлично в Двореца. „Мюзик кампус“ е проява с обществена полезност – тя дава възможност публиката да присъства безплатно на концерти на изключително ниво. Затова благодарим най-сърдечно на майсторите и на всички участници“, заяви директорът на Двореца Жени Михайлова.

Мюзик кампус Балчик
Дарик Добрич