Мина Оброчище
Мина Оброчище / БГНЕС
Протестиращите миньори в Оброчище вече не са под земята, съобщи за Дарик Павел Костадинов – председател на стачния комитет. Те прекараха четири дни в рудника, настоявайки да се спазва сключения нов колективен трудов договор с увеличение на възнагражденията. Днес те се срещнаха със зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, националния омбудсман Мая Манолова и окръжния прокурор Пламен Николов.
 
Миньорите настояват да се развали концесионния договор с „Евроманган“ АД и да се избере друг стопанин на едно от четирите най-богати находища на манган в света. Те не вярват, че фирмата ще подобри дейността си и ще спазва и занапред договорките им. Костадинов разказа, че възнагражденията са около 460 лева, като уговореното преди два месеца увеличение до 620 лева още не е изплатено. Работи се при крайно лоши условия, със скъсано облекло и ботуши, не се купуват инструменти, не се следи за безопасност на труда.
 
Омбудсманът и окръжният прокурор са били заведени до пречиствателната станция на мина „Оброчище“, където би трябвало да се обработват отпадните води от рудника. Установено е, че има редица нарушения на екологичните условия на концесионния договор. Прокурорът е иззел от представителството на „Евроманган“ всички документи за проверка, каза още Костадинов.
 
В мината няма да влизат служители, докато трае обявеният от Министерството на енергетиката 14-дневен срок за изплащане на забавените концесионни възнаграждения към държавата. Костадинов съобщи, че работниците ще се подписват като присъствие, но няма да слизат под земята, това е договорено със зам.-министър Станков. Водите, които се събират в галериите, ще бъдат своевременно изпомпвани, за да се поддържа мината.
 
„Категорични сме, че няма да подновим работа в тази мина, докато не се смени концесионерът“, заяви Костадинов от името на служителите. Той каза, че са убедени, че за месец ще се намери нов концесионер, защото вече е имало интерес от четирима инвеститори. Освен това те не се притесняват за работните си места, защото предпочитат да бъдат на борсата и да получават някакви пари.