Медиатори и адвокати обсъдиха приложението на медиацията на среща в Добрич
Медиатори и адвокати обсъдиха приложението на медиацията на среща в Добрич / Dobrich.info

Около 400 наброяват лицензираните медиатори в България към момента, което все още е твърде малко, съобщи в Добрич Йосиф Герон - зам. -председател на Съюза на юристите и председател на Националната асоциация на медиаторите. Асоциацията съществува от седем години и досега не е постъпвал сигнал за нередности или злоупотреба от страна на медиаторите, подчерта Герон. Той определи медиацията като нова култура, въпреки че медиатори са съществували още от римското право.

„Постигането на извънсъдебна спогодба между страните е най-доброто, което може да им се случи, защото при едно съдебно решение, колкото и да е справедливо то, винаги има недоволни” – коментира Йосиф Герон и допълни, че в България процентът на недоволните от съдебни решения достига 75% / средно по 25% от гражданските и 50% от наказателните дела/.

165 обучени медиатори са преминали през Центъра по медиация към Съюза на юристите в България от създаването му през 2001 г. до сега, информира и председателят на организацията – Цветанка Спасова.

Спасова и Герон се срещнаха с медиатори и адвокати от Добрич, за да обсъдят приложението на медиацията в България.

5-има са действащите медиатори към момента в Добрич. Най-голямо приложение медиацията намира при граждански, административни, трудови, потребителски, семейни и междусъседски спорове. Всеки център по медиация в страната работи по различна тарифа, но средната цена се движи около 50 лв. на час за една сесия с двете страни, подчертаха специалистите.