Краеведска витрина за Йовков в библиотеката
Краеведска витрина за Йовков в библиотеката / netinfo

Краеведска витрина, посветена на 135 години от рождението на Йордан Йовков, под наслов ”Бяла лястовица лети по света …”, ще бъде подредена в Регионална библиотека „Дора Габе". Тя разкрива интересни документи и експонати от фонда на библиотеката - книги, периодични издания, различни по вид документи, съхранявани в Сбирка „Йордан Йовков” – плакети, значки, покани  и афиши на постановки по Йовкови творби. Представено е и част от литературното наследство на писателя – томове на Книгоиздателство Хемус, София от 20–те и 30–те години на миналия век, едни от най– старите издания на „Последна радост” от 1926 г.; „Вечери в Антимовския хан” (1928); „Жетварят"; „Старопланински легенди” и др.

Библиотеката не само издирва, съхранява и предоставя за ползване документите, свързани с  Йовков и неговото творчество. Тя активно ги популяризира и разпространява чрез статии, биобиблиографски издания, четения, срещи, изложби, гостувания, литературни и поетични празници, подчертават от културния институт.

В сектор „Краезнание” са изложени афиши на спектакли по произведения на Певеца на Добруджа – сред които са „Албена”, „Милионерът”, „Чифликът край границата” и др.; програми за литературни срещи, четения, беседи, покани за Йовкови литературни тържества, организирани от библиотеката и др. Особено ценни са Програма с театрални представления по творби на Й. Йовков, по повод 85–та годишнина от рождението на писателя, на добричкия театър и гостуващите театри на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, Театъра на словото и Варненската народна опера през 1965 г., изнесени в град Добрич и в селищата от тогавашния окръг;  Афиш на Драматичен добруджански театър „Йордан Йовков” от 1965 г. на постановката „Чифликът край границата”, която се играе за първи път в страната. Участие, освен добричките актьори Николай Новаков, Калчо Георгиев, Николай Генов, Венцеслав Вълчев и др., вземат и все още неизвестните актьори, станали по-късно утвърдени имена в българския театър и кино – Мариана Аламанчева, Светослав Пеев, Петър Вучков, Климент Денчев, Коста Карагеоргиев и др.

Представени са и изданията на библиотеката - био-библиографски указатели и справки за писателя -  „Йордан Йовков - Препоръчителна библиография  по случай  90 г. от рождението му”, състав. Жана Гайдова, 1970 г.; „Йордан Йовков 1880-1970. Материали за литературен двубой. Толбухин, 1970. Подбр. Борислав Цеков; „Йордан Йовков - хуманист и мечтател”. Толбухин, 1980. Състав. Мария Давидова; Разработки и материали за литературен двубой: „Литературна вечер за Йордан Йовков”, 1980; „Йордан Йовков  1880-1970”, 1970. Био-библиографският указател Йордан Йовков 1880-1937. С., НБКМ, 1980 г. (в издаването участва и Окръжна библиотека Толбухин); Био-библиографска справка „Певецът на Добруджа. Йордан Йовков в местния печат.” (1923-1980). Състав. Величка Михайлова, 1980 г.; Био-библиографска справка „Певецът на Добруджа. Йордан Йовков в местния печат (1980-1995)”, продължение на изданието от 1980 г., Състав. Величка Михайлова, издадено 1995 г.

Витрината в сектор „Краезнание” може да се разгледа от читателите и гражданите на Добрич от 9 ноември до 16 ноември 2015 г.