Кои са най-четените книги в добричката библиотека?
Кои са най-четените книги в добричката библиотека? / netinfo

"Фашизмът" на Жельо Желев и "Калуня-каля" на Георги Божинов са сред най-четените книги на български автори в последните месеци, сочат данните на Регионална библиотека "Дора Габе". Голям интерес има и към творбите на Георги Господинов и Ивинела Самуилова, а от местните автори към Галин Никифоров, съобщи и.д. директор библиотеката Невяна Христова. Най-предпочитани от чуждите автори са Тери Пратчет, Майкъл Кънингам, Хорхе Букай, Елиф Шафак и Александра Маринина.

Сред най-четени заглавия попадат "Петдесет нюанса сиво", трилогията на Сюзан Колинс "Игрите на глада", "Монахът, който продаде своето ферари". Напоследък много хора се ориентират към книги, свързани с личностното развитие и природосъобразния начин на живот, коментира Христова. Търсят се книги от и за Петър Дънов, за йога, за здравословно хранене. Заемат се доста трилъри, любовни и фентъзи романи, а също издания за новите информационни технологии.

Около 4000 са били читателите на библиотеката миналата година, регистрирани са 58 000 посещения, раздадените библиотечни единици са около 66 000. Данните сочат, че жените четат повече от мъжете.

Регионална библиотека "Дора Габе" разполага с 395 000 библиотечни тома, като фондът й непрекъснато се попълва с нови заглавия, съобщи още Невяна Христова.

Тази година се навършват 65 години от основаването на културния институт . По този повод ще бъдат организирани поредица от инициативи, а официалното тържество ще се проведе  в Деня на народните будители - 1 ноември. Тогава ще бъдат отличени и  най-четящите абонати на библиотеката. Предвижда се да бъде излъчени двама победители - сред възрастните и малките читатели.

Градската библиотека в Добрич е учредена през 1950 година в тогавашното читалище. От 1992 година културният институт се намира на ул."Независимост"7. Сградата не е сторена за библиотека, помещенията там са пригодени за съхранение на книги и вече не достигат, коментира Христова като подчерта, че библиотеката има нужда от нов дом.

Най-старата книга във фонда на библиотеката е "Орлеанската дева" на Волтер. Тя е на френски език, издадена е през 1792 година и е в много добро състояние. Библиотеката съхранява още "Евангелие поучително" на Софроний Врачански от 1865 година, Вечен календар, "Учение за богослужението на Православната църква" от 1875 година и още много ценни издания. Предвижда се по повод годишнината те да бъдат показани в изложба.