Кметският екип се отчете за първата година управление
Кметският екип се отчете за първата година управление / Дарик Добрич
Кметският екип се отчете за първата година управление
91023
Кметският екип се отчете за първата година управление
  • Кметският екип се отчете за първата година управление

Кметският екип на Добрич направи отчет за първата си година управление. Пред журналисти, в малката заседателна зала, всички зам.-кметове представиха дейността на ресорите си в мултимедия, след което кметът Йордан Йорданов обобщи най-важните моменти от работата на администрацията през периода ноември 2015 - ноември 2016 г.

Трудна година, тежко наследство, голям удар от финансова корекция за проект на предходното управление, но и много добра комуникация с централната власт - с всички министерства, и твърда решимост да се продължат важните за града намерения. Това може да се обобщи от думите на Йорданов. Той заяви: „Всичко трябва да се случва едно по едно, независимо от политическата обстановка. Работим прозрачно, не се поддавам на слухове".

Кметът открои трудностите от обжалването на всички нови обществени поръчки на администрацията - за доставка на храни, за изкърпването и за градския транспорт, но подчерта, че ръководството е на правилната пътека и е направило възможното да управлява по-добре тези процедури и дейностите да се извършват по-качествено. Той съобщи, че предстои сключване на договорите с изпълнителите, като за първи път ще има такъв за обществения транспорт, което ще позволи по-добър контрол и промени в схемата на движение. Изготвен е и нов тип 4-годишен договор за поддръжката на уличната мрежа, на стойност 5 млн.лева, с гаранции за качество и контрол на изкърпване на всяка дупка.

Предстои изпълнението на водния цикъл, като до 10 дни се очаква произнасянето по проекта на Управляващия орган. Ще започне реализацията на Инвестиционната програма за ремонти на училища, детски градини, културни зали, ул."6-и септември" и др. Ще се прави ремонт на покрива на Стоматологията. Новият Общ устройствен план на Добрич ще реши проблеми с Гаази баба и опитното поле. Общината ще придобие съвсем скоро бившето военно летище с предназначение модерен логистичен център.

Бившето военно летище става собственост на Общината

Привлякохме инвеститори, а местният бизнес се включи в съвместни проекти с Общината за обновяване на обекти в кв."Балик", Рилските блокове и кв."Рилци", отбеляза Йорданов. Всичко е подготвено по националната програма за саниране за 10 жилищни блока в Добрич, документите са в Областна администрация. Успех е също възобновяването на диалога в Тристранния съвет и с граждански организации. Създадени са два Обществени съвета - по култура и за социална политика.

Има нова пиар стратегия на кметската власт - прозрачност вече и чрез Фейсбук и много активен диалог с граждани по всяко време и с изнесени приемни, отчетоха още от управлението. Кметът открои новия сайт на Общината, който предлага много електронни услуги и вече е нареден в Топ 3 в страната заедно със София и Бургас.

Догодина се очаква да се спази още една точка от управленската програма на Йорданов - да заработи Общинска полиция с 8 служители.

Общинската полиция ще заработи догодина

Кметският екип се отчете за първата година управление
netinfo