Как да се предпазим от летните горещини
Как да се предпазим от летните горещини / © снимка: Guliver/Getty Images

Какви превантивни мерки трябва да се вземат за предпазване от летните горещини информират от Министерството на вътрешните работи.

От най-голямо значение е да ограничавате излизанията си навън в часовете между 11.00 и 15.00, когато температурите са най-високи, а от 12.00 до 16.00 часа препоръчително е да се стои на климатик или на възможно най-сенчестото място.

При разходка навън правете чести почивки, хората със светла кожа трябва да са с повишено внимание, защото могат да получат слънчев удар и изгаряния. Същото се отнася и за сърдечно болните.

На открито използвайте шапки с широка периферия, носете светли и широки дрехи.

Пиенето на много течности също е задължително, за да се предпазите от топлинен удар. На ден пийте над 2 литра вода или течности, съдържащи сол, като айран и бульони. Алкохолът обаче е абсолютно противопоказен в горещите летни дни.

Внимание трябва да се обърне и на разхлаждането в басейни и в морето, защото рязкото охлаждане може да доведе до термичен шок и да причини проблеми с дишането.

От Вътрешното министерство припомнят при нужда незабавно да се потърси помощ на безплатния спешен телефон 112.

На телефон 112 може да потърсите спешна медицинска помощ, помощ при аварии, катастрофи, бедствия, пожари, терористични актове, както и в случаи на нарушаване на обществения ред.

Вашето обаждане се приема от оператор, припомнят от МВР. Бъдете максимално ясни и точни при съобщаване на информацията и мястото на инцидента.